«Μακάρι να είχαμε χρήματα να το κάνουμε σε ολόκληρο τον Ευρώτα … »

Μια επιστολή φίλου του blog, με αφορμή δηλώσεις της κας Τζανετέα.

Δεν περιμένει κανείς από έναν απλό Λάκωνα πολίτη να γνωρίζει και να κατανοεί πως λειτουργεί ένα υδάτινο οικοσύστημα. Επίσης. Και δεν περιμένει κανείς από απλό Λάκωνα πολίτη να γνωρίζει τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες, όπως για παράδειγμα την Ευρωπαϊκή Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα (2000/60), η οποία απαιτεί μέχρι το 2015 όλα τα επιφανειακά νερά της Ευρώπης (και ο Ευρώτας) να είναι σε καλή «οικολογική» κατάσταση….διαφορετικά, θα υπάρξει πρόστιμο -που μάλλον αυτός θα το πληρώσει.

DSC_0147 (2)

Ωστόσο, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό, η άγνοια της Περιφέρειας Πελοποννήσου (Π.Π.) για τα περιβαλλοντικά θέματα που αφορούν τα υδατικά της συστήματα. Μια άγνοια που θα φέρει σε δύσκολη θέση τη χώρα όταν δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της Οδηγίας Πλαίσιο και στην επίτευξη του στόχου της καλής οικολογικής κατάστασης. Κίνδυνος που ενισχύεται ύστερα από τις επαναλαμβανόμενες λανθασμένες κινήσεις της Π.Π. όσον αφορά κυρίως τον ποταμό Ευρώτα. Και αυτή η άγνοια δεν συγχωρείται, καθώς η Π.Π. συμμετέχει στη χρηματοδότηση του εθνικού προγράμματος παρακολούθησης των υδάτων.

Σε πρόσφατη ραδιοφωνική συνέντευξη της αντιπεριφερειάρχου κας Τζανετέας στον κ. Βασιλάκο από το Flynews (20.11.2014) για το θέμα των αμμοληψιών/χαλικοληψιών που πραγματοποιούνται στον ποταμό Ευρώτα, ειπώθηκαν διάφορα αποκαλυπτικά αυτής της άγνοιας για τα θέματα που αφορούν την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Π.Π.  Η κα Τζανετέα τόνισε ότι αυτό που γίνεται στην περιοχή όπου κατασκεύαζεται η γέφυρα Σκούρα-Πυρί είναι «διευθέτηση του ποταμού», και συμπλήρωσε (2ο λεπτό κ.ε.) ότι «μακάρι να είχαμε χρήματα αυτό να το κάνουμε σε ολόκληρο το ποτάμι», να τον «διευθετήσουμε» όλο τον Ευρώτα (!!!). Το «όραμά» τους είναι να μεταρέψουν τον ποταμό Ευρώτα σε κανάλι, σε έναν διευθετημένο τεχνητό σωλήνα. Ζήλεψαν τη δόξα της Αθήνας, όπου έθαψαν τον Κηφισσό κάτω από τον αυτοκινητόδρομο. Καμία άλλη Ευρωπαϊκή πόλη δεν έχει διαπράξει ανάλογο έγκλημα.

Τα θέματα που τίθενται από τη συγκεκριμένη δήλωση της κας Τζανετέας είναι πολλά. Θα αρκεστούμε στα δύο σημαντικότερα:

Πρώτον: γιατί να ξοδέψουμε τόσα χρήματα για να «διευθετήσουμε» όλο τον ποταμό Ευρώτα; Μια πιθανή απάντηση να είναι γιατί πλημμυρίζει τα χωράφια των αγροτών. Ακολουθεί η ερώτηση: γιατί τα πλημμυρίζει; Η απάντηση είναι επειδή τα χωράφια έφτασαν μέσα στην ενεργή κοίτη του ποταμού. Δηλαδή, το ποτάμι πλημμυρίζει ότι ήταν δικό του. Το ποτάμι πλημμυρίζει το ποτάμι. Αλλά αναζήτησε κάποιος από τις «άρτια καταρτισμένες τεχνικές υπηρεσίες της περιφέρειας» αν υπάρχει κάποια άλλη μόνιμη μέθοδος αντιμετώπισης αυτού του κινδύνου, πέρα από το να «διευθετήσουμε», να υπογειοποιήσουμε ή να τσιμεντώσουμε τον ποταμό; Για παράδειγμα, μήπως θα ήταν πιο σωστό, αντί να εισβάλουμε με τις μπουλντούζες μέσα στο ποτάμι και να το ισοπεδώνουμε σε ετήσια βάση, αν μπορούσαμε να φυτέψουμε δέντρα στις όχθες που θα συγκρατούν τα πρανή; Και αν καμιά φορά παρασύρει κανένα δέντρο, τότε μπορούμε να πάμε και να ξαναφυτέψουμε άλλο ένα. Προτιμότερο και φτηνότερο από το να ισοπεδώνουμε κάθε χρόνο στο ποτάμι. Γιατί δεν επιλέγουμε λύσεις που μακροπρόθεσμα είναι οικονομικότερες, αποτελεσματικότερες και δεν καταστρέφουν το ποτάμι; Αναντίρρητα, υπάρχει κίνδυνος της πλημμύρας σε ορισμένες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην γέφυρα απ’που εισέρχεσαι στην πόλη της Σπάρτης. Αλλά και σε αυτό το σημείο δεν φταίει ο Ευρώτας για να πρέπει να τον μετατρέψουμε σε κανάλι. Αναγκάζεται ένας τεράστιος όγκος νερού που συσσωρεύεται από τις πιο πάνω περιοχές κυρίως κατά την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης να περάσει από το στενό πέρασμα της γέφυρας.

Δεύτερον: αν νβρεθούν χρήματα και «διευθετηθεί» όλος ο Ευρώτας, θα ανταποκρίνεται στην καλή οικολογική κατάσταση, όπως την ορίζει η Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα; Η απάντηση είναι: ασφαλώς όχι. Ακόμα και οι μη σχετικοί με περιβαλλοντικά θέματα γνωρίζουν ότι όπου υπάρχει δράση υπάρχει και αντίδραση. Μια τέτοια «διευθέτηση» θα επηρεάσει σοβαρά και μη αναστρέψιμα όλους τους υδρόβιους οργανισμούς που καθορίζουν την οικολογική κατάσταση του ποταμού, ο οποίος δεν θα επιτυγχάνει την καλή κατάσταση. Τι σημαίνει αυτό; Σύμφωνα με την Οδηγία για τα Υδατα, σημαίνει ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα αντιμετώπισης αυτών των επιπτώσεων. Δηλαδή, σημαίνει ότι θα πρέπει να δαπανηθούν ακόμα περισσότερα χρήματα για να αποκαταστήσουμε την βλάβη που δημιουργήσαμε με την διευθέτηση. Από πού θα αντληθούν αυτά τα χρήματα; Από την Περιφέρεια φυσικά. Δηλαδή, από τους πολίτες.

Στην ίδια συνέντευξη, η κα Τζανετέα ανέφερε ότι δεν πραγματοποιούνται χαλικοληψίες στον Ευρώτα παρά μόνο έργα διευθέτησης. Και αναφέρθηκε τουλάχιστον τέσσερις φορές στην περιβαλλοντική μελέτη του έργου, που δίνει «άδεια» να γίνεται αφαίρεση χαλικιών μέσα από το ποτάμι. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να κάνουμε την εξής παρατήρηση: μια περιβαλλοντική μελέτη η οποία επιτρέπει χαλικοληψίες εντός του ποταμού δεν είναι μια άρτια, επιστημονική μελέτη. Επομένως, είτε η περιβαλλοντική μελέτη παραβιάζεται -εν γνώση της Π.Π.-, είτε είναι μια μελέτη που έγινε έτσι ώστε ο εργολάβος να κερδίζει χρησιμοποιώντας τα υλικά που βρίσκει δίπλα του. Ποιος χάνει όμως; Εμείς και ο Ευρώτας. Στον δήθεν «αναπτυξιακό» βωμό, σφάζονται οι ομορφιές της περιοχής μας. Όσο για τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Π.Π. που ασκούν «έλεγχο» και επιτρέπουν τέτοιες πρακτικές, είτε δεν είναι καλοί στην δουλειά τους, είτε είναι συνένοχοι, είτε φοβούνται να πουν την άποψη τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s