Η κορυφή του Ταΰγετου, η ανατολή του ήλιου, η Κρήτη και ο μεγάλος καυγάς του Σαρτρ με τη Σιμόν ντε Μποβουάρ

περιμένοντας 1

Άη Λιάς, περιμένοντας τον ήλιο ν’ ανατείλει

Είχα πρόσφατα τη μεγάλη τύχη, χάρη στην προτροπή ενός πολύ καλού φίλου -και πολύ καλού γνώστη του βουνού- να ανέβω στην κορυφή του Ταΰγετου σε μια ξεχωριστή μέρα, μια μέρα όπου όλες οι συνθήκες του καιρού και της ατμόσφαιρας ήταν εξαιρετικές. Παρότι λοιπόν ούτε ιδιαίτερες γνώσεις φωτογραφικής τεχνικής έχω, ούτε κανέναν εξαιρετικό εξοπλισμό, μπόρεσα να τραβήξω αυτές εδώ τις φωτογραφίες. Η ανάβασή μας έγινε από τις 2:30 ως τις 5:30 π.μ., κάτω από το φως της πανσελήνου, έτσι ώστε να προλάβουμε να δούμε όλη τη διαδικασία της ανατολής από την κορυφή. Ας μην επιχειρήσω να περιγράψω αυτά που είδα, ελπίζω ότι οι φωτογραφίες θα δώσουν μια μικρή έστω ιδέα.

sartredebeauvoirΗ εμπειρία αυτή μου θύμισε κάτι που είχα διαβάσει, ένα περιστατικό που συνέβη τον Αύγουστο του 1937, με πρωταγωνιστές ένα από τα πιο διάσημα ζευγάρια στην ιστορία της ευρωπαϊκής διανόησης, τον Ζαν-Πωλ Σαρτρ και τη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Ταξιδεύοντας μαζί στην Ελλάδα, πέρασαν και από τη Σπάρτη και τον Μυστρά. Στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο La force de l’age, η Σιμόν ντε Μποβουάρ διηγείται ότι εκεί, στον Μυστρά, «καθισμένοι στη δροσιά του ανακτόρου του Δεσπότη», έκαναν «έναν από τους δυο ή τρεις μεγαλύτερους καβγάδες» της ζωής τους: «Εγώ είχα σχεδιάσει να ανεβούμε στον Ταΰγετο: ανάβαση: εννέα ώρες και τριάντα λεπτά, κάθοδος πέντε ώρες και τριάντα λεπτά, καταφύγιο, πηγές. Ο Σαρτρ είπε όχι, κατηγορηματικά: την ήθελε τη ζωούλα του. … Να δούμε τον ήλιο να ανατέλει από την κορυφή του Ταΰγετου, μπορούσαμε να το χάσουμε αυτό το θαύμα; Ε, λοιπόν, το χάσαμε.»

Τυχεροί όσοι δεν το έχασαν.

(κάνοντας κλικ πάνω στις φωτογραφίες μπορείτε να τις δείτε σε μεγάλο μέγεθος, και με δεύτερο κλικ ακόμα μεγαλύτερες)

περιμένοντας 2

Περιμένοντας τον ήλιο. Στο βάθος, πάνω από τα βουνά, φαίνεται η θάλασσα και νησιά του Αιγαίου. Κάτω αριστερά, η Σπάρτη.

φεγγάρι 1

Καθώς περιμένουμε τον ήλιο να βγει στην Ανατολή, από τα δυτικά η πανσέληνος φωτίζει το Ιόνιο και τον Μεσσηνιακό κόλπο. Μέσα στο φεγγαρόφωτο το νησάκι Βενετικό.

Κρήτη-Κύθηρα 1 (2)

Στα νότια, η εξαιρετική ατμόσφαιρα μας επιτρέπει να δούμε καθαρά μέχρι την Κρήτη!Αριστερά, η χερσόνησος της Νεάπολης και η Ελαφόνησος. Δεξιά τα Κύθηρα, Πίσω τους, στον ορίζοντα, φαίνονται καθαρά τα Λευκά Όρη της Κρήτης. Ο Ψηλορείτης διακρίνεται πιο αριστερά, ανάμεσα στην Ελαφόνησο και τον Μαλέα. Μπροστά, στο μέσο της λακωνικής ακτής, διακρίνεται η Κρανάη του Γυθείου.

Κρήτη-Κύθηρα Μάνη 3

Πιο δεξιά φαίνεται ολόκληρη η Μανη, που είναι η συνέχεια του Ταΰγετου. Αριστερά, τα Κύθηρα, η Ελαφόνησος και, στον ορίζοντα, η Κρήτη.

Βορράς 2

Προς τα βόρεια, βλέπεις όλα τα βουνά της Πελοποννήσου, ακόμα και της Στερεάς Ελλάδας.

ανατολή  2

Ο ήλιος ξεμυτίζει, πάνω από τον Πάρνωνα, στα δεξιά, φαίνεται η θάλασσα, και μέσα σ’αυτήν ένα νησί, που πρέπει να είναι η Μήλος!

ανατολή  4φεγγάρι 2

Και ενώ στην ανατολή βγαίνει ο ήλιος, στο αντίθετο σημείο του ορίζοντα, πάνω από τη θάλασσα και ακριβώς κάτω από την πανσέληνο, εμφανίζεται μια απίστευτη πυραμίδα

πυραμίδα 5

πυραμίδα 2

πυραμίδα 7

πυραμίδα 8

πυραμίδα 9

Σιγά-σιγά, η «πυραμίδα» κατεβαίνει μέσα στον Μεσσηνιακό κόλπο.

φεγγάρι 3

σπάρτη

Στα πόδια μας, στα ανατολικά, η Σπάρτη, που δεν έχει ακόμα ξυπνήσει, και από πάνω ο Πάρνωνας.

κατεβαίνοντας

κατηφορίζοντας από την κορυφή

DSC_0245

Η κορυφή όπως φαίνεται από τη βάση της.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s