Η Σπάρτη και ο Ευρώτας το 1829 από τον Abel Blouet

Image

Η εικόνα αυτή δημοσιεύθηκε το 1833 στον δεύτερο τόμο της γαλλικής «Επιστημονικής αποστολής του Μοριά». (Expédition scientifique de Morée. Architecture, sculptures, inscriptions et vues du Péloponèse…, 2ος τόμος, Παρίσι: Firmin-Didot, 1833, Εικόνα 44). Εικονίζει τον έρημο χώρο της αρχαίας Σπάρτης, με τον Ευρώτα και τα Μενελάια στο βάθος, λίγα μόλις χρόνια πριν ξεκινήσει εκεί η ανοικοδόμηση της νέας πόλης,

Η «Επιστημονική αποστολή του Μοριά», που συγκροτήθηκε το 1829, με τη λήξη της Επανάστασης, παράλληλα με το γαλλικό εκστρατευτικό σώμα του Μαιζόν, ανέλαβε μια πολύπλευρη έρευνα και αποτύπωση (γεωγραφική, αρχαιολογική, φυσιοδιφική αλλά και τοπιογραφική) της Πελοποννήσου, η οποία κατέληξε σε μια εντυπωσιακή πολύτομη έκδοση.

Ο αρχιτέκτονας Abel Blouet (1795-1853) ήταν ο επικεφαλής του αρχιτεκτονικού τμήματος της Αποστολής, που είχε σαν βασικό καθήκον την αποτύπωση των ερειπίων, αλλά και τοπίων. Ο Blouet ήταν ο αρχιτέκτονας που ανέλαβε, το 1832, την ολοκλήρωση της μεγάλης Αψίδας του Θριάμβου στο Παρίσι, την οποία είχε ξεκινήσει ο Ναπολέοντας. Στον ίδιο τόμο ο Abel Blouet δημοσίευσε και πολύ ενδιαφέροντες και λεπτομερείς χάρτες,  τον “Χάρτη μέρους των ερειπίων της Σπάρτης”και τον χάρτη των περιχώρων της Σπάρτης που σχεδίασε ο Émile le Puillon de Boblaye .

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s