«Περπατούν στις όχθες του Ευρώτα…» Από τον «Γύρο της Ελλάδος» (1935).

Image

Το σχέδιο αυτό του Φ. Γαλανού προέρχεται από ένα βιβλίο για παιδιά με τίτλο «Ο Γύρος της Ελλάδος» που εκδόθηκε το 1935 από τον εκδοτικό οίκο Ελευθερουδάκη. Ως συγγραφέας του αναφέρεται ο «Κώστας Χωρικός», που είναι το ψευδώνυμο του ίδιου του Κώστα Ελευθερουδάκη, του ανθρώπου που ίδρυσε το 1910 τον ομώνυμο εκδοτικό οίκο (και εξέδωσε, ανάμεσα στ’άλλα, το δωδεκάτομο Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν).

ImageΣτο εξώφυλλο βλέπουμε τα δύο ξαδέλφια, τον Γιώργο και τον Παύλο, να κάθονται σε ένα παγκάκι, και έχοντας απλώσει τον χάρτη της Ελλάδος να σχεδιάζουν τα ταξίδια τους, έτσι ώστε να μάθουν τη γεωγραφία στην πράξη, περπατώντας. «Ο Γύρος της Ελλάδος είναι μία σειρά δρομολογίων στα κυριότερα μέρη της Ελλάδος και προσωπικές εντυπώσεις που έχω μαζέψει επί τριανταπέντε χρόνια από ταξίδια μου και εκδρομές μου», γράφει στον πρόλογο ο Ελευθερουδάκης.

Τα δύο παιδιά, λοιπόν, έρχονται από την Καλαμάτα, μέσα από τον Ταΰγετο, περπατώντας τη μεγάλη Λαγκάδα μαζί με αγωγιάτες και μουλάρια.Ελευθερουδάκης ΛΑΓΚΆΔΑ

Δεν μπορεί να μη σκεφτεί κανείς ότι αν αυτό το πέρασμα φαίνεται σήμερα παράξενο, εξίσου παράξενο ακούγεται –δυστυχώς– και το ότι φτάνοντας στη Σπάρτη «περπατούν στις όχθες του Ευρώτα».

Κι όμως, θα ήταν κάτι σχετικά απλό να ξαναβρούμε αυτή τη δυνατότητα απόλαυσης της κοντινής στην πόλη φύσης. Θα ήταν κάτι που δεν θα χρειαζόταν πολλά εκατομμύρια, αλλά απλά αυτοί (κυρίως) που έχουν την εξουσία να δείξουν λίγη ευαισθησία και βούληση και, βέβαια, να καταπνίξουν την τάση τους να καταστρέφουν το οτιδήποτε δεν έχει ακόμα τσιμεντοποιηθεί.Image

Ελευθερουδάκης (χωρικός) 161

Ελευθερουδάκης (χωρικός) xartis

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s