Στο Χάνι του Βουρλιά το 1836

Image

Επανερχόμαστε στο θέμα των χανιών του δρόμου Τρίπολης Σπάρτης, αλλά αρκετές δεκαετίας παλιότερα. Το παραπάνω χαρακτικό είναι μια σπάνια απεικόνιση μιας ομάδας Βρετανών περιηγητών μέσα στο Χάνι του Βουρλιά. Το έχει σχεδιάσει ο F. W. Newton και είναι δημοσιευμένο στο εξώφυλλο του ταξιδιωτικού βιβλίου που έγραψε ο Edward Giffard. Ήταν αρχές του 1836 όταν αυτοί οι δύο νεαροί, συμφοιτητές στην Οξφόρδη, αποφάσισαν να κάνουν το ταξίδι στην Ελλάδα. Ταξίδια τον Ιανουάριο ήταν πολύ ασυνήθιστα, οι περισσότεροι προτιμούσαν να έρχονται την Άνοιξη. Στην Πάτρα ενώθηκε μαζί τους και ο «κ. Johnstone, πεπειραμένος ταξιδιώτης και πολύ ευχάριστος τζέντλεμαν».

Στις 13 Φεβρουαρίου του 1836 το καραβάνι με τους τρεις Άγγλους, τους υπηρέτες και τους οδηγούς τους κάνει μια περιπετειώδη πορεία από την Τριπολιτσά προς το Μιστρά. Γύρω στις τέσσερις ώρες δρόμο από την Τριπολιτσά, φτάνουν σε ένα χάνι, που πρέπει να ήταν το λεγόμενο της Κρύας Βρύσης (βλ. τον χάρτη με τα χάνια):

«ήταν ένα καλύβι χειρότερο κι από κείνα τα πολύ φτωχά ιρλανδέζικα, που τόσο μεγάλη έκπληξη προκαλούν στους Άγγλους ταξιδιώτες. Οι οδηγοί μας μάς είχαν πει ότι επρόκειτο για μια buona locanda –ένα καλό πανδοχείο– και μας πίεσαν να σταματήσουμε εκεί για το βράδυ, δείχνοντας τον βαρύ ουρανό που προμηνούσε πολύ χιόνι. Με την πρώτη ματιά, δεν μας άρεσε το μέρος, αλλά για να μη φανούμε πεισματάρηδες ξεκαβαλικέψαμε για να το δούμε από κοντά· αλλά η φριχτή μυρωδιά που μας βρήκε στην πόρτα μας απέτρεψε να μπούμε. […] Αρνηθήκαμε κάθετα να μείνουμε εκεί για το βράδυ, ενώ οι οδηγοί μας αρνήθηκαν κάθετα να προχωρήσουν […] οι τρεις μας καβαλήσαμε τα άλογα και προχωρήσαμε στο μονοπάτι»

Τελικά οι οδηγοί ακολουθούν, και τους βρίσκει πράγματι μια σφοδρή χιονοθύελλα, την οποία με δυσκολία ξεπερνούν. Όταν όμως περνάνε στην πλευρά της Λακωνίας, το τοπίο και ο καιρός αλλάζουν αναπάντεχα:

«Αλλά αν ήμασταν απροετοίμαστοι για αυτόν τον κακό καιρό και την ερήμωση του τόπου, άλλο τόσο εκπλαγήκαμε από την απότομη μεταμόρφωση του κλίματος και του σκηνικού. Σκαρφαλώσαμε, μέσα σ’αυτή τη χειμωνιάτικη ερημιά, τη βορινή πλευρά του βουνού, όταν όμως βγήκαμε από το πέρασμα και κατεβήκαμε λίγο την άλλη μεριά, βρεθήκαμε σε ένα μέρος που σχετικά ήταν ο παράδεισος, με θερμοκρασία της αγγλικής Άνοιξης. Η χώρα ήταν πανέμορφη, αν και ακατοίκητη και ο δρόμος βαθμιαία βελτιωνότανε.»

ImageΦτάνουν στο Χάνι του Βουρλιά όπου και διανυκτερεύουν. Θέλοντας να μεταδώσει στον Βρετανό αναγνώστη την αίσθηση της περιπέτειας και των ‘εξωτικών’ συνθηκών του ταξιδιού, ο Giffard έχει βάλει στο εξώφυλλο του βιβλίου του το παραπάνω σχέδιο του Newton, ενώ κι ο ίδιος περιγράφει την σκηνή μέσα στο βιβλίο:

«Το χάνι του Βουρλιά ήταν αληθινό παλάτι σε σύγκριση με τη buona locanda, και μπορεί κανείς να πάρει μια ιδέα αμφοτέρων, και των καταλυμάτων που βρίσκει ο ταξιδιώτης σ’αυτά τα μέρη, από την εικόνα του εξωφύλλου –ένα σκίτσο που έκανε ο κ. Newton με το δωμάτιό μας και τις ασχολίες μας εκείνο το βράδυ. Εγώ, με τη βοήθεια του Δημήτρη, ενός από του υπηρέτες, μαγειρεύω, ο κ. Newton χτυπάει αυγά, τα οποία ανακατεμένα με νερό χρησιμοποιούμε ως υποκατάστατο του γάλακτος, και ο κ. Johnstone ετοιμάζει τη ‘φορητή σούπα’ μας [πρόδρομο της σημερινής σούπας σε κύβους]. Ένας άλλος υπηρέτης στρώνει ένα τραπεζομάντηλο από μουσαμά –μια πολύ χρήσιμη πολυτέλεια που είχε προμηθευτεί ο κ. Johnstone. Από την ανοιχτή πόρτα μπαίνει ένας από τους οδηγούς μας, κουβαλώντας ξύλα για τη φωτιά και μια κότα που μόλις είχε σφάξει για μας, και μακριά φαίνεται ο Ταΰγετος σκεπασμένος με χιόνι.»

Το άλλο πρωί τη οι τρεις φίλοι θα απολάμβαναν τη θέα της κοιλάδας του Ευρώτα:

«Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου. Ο ίδιος ο Βουρλιάς βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη θέση έχει όμως και μια πανέμορφη θέα προς την καλλιεργημένη πεδιάδα, μέσα στην οποία ο Ευρώτας —Ίρις είναι το τωρινό όνομα του κλασικού ποταμιού της Άρτεμης— σχηματίζει μαιάνδρους που περικλείουν τη θέση της αρχαίας Σπάρτης – ενώ πίσω του υψώνεται το χιονισμένο μεγαλείο και οι μυτερές κορφές του Ταΰγετου, κάτω από τον οποίο στέκει πάνω σε βαθμίδες, ή μάλλον έστεκε, η πόλη του Μιστρά.»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s