1833: Ο Ευρώτας στην πρώτη σελίδα

Image

Αυτό είναι το πρωτοσέλιδο του αγγλικού περιοδικού The Penny Magazine, της 3ης Αυγούστου του 1833. Η εικόνα με την παλιά γέφυρα του Ευρώτα είναι «κλεμμένη» από το χαρακτικό του Stackelberg, που είχε πρόσφατα κυκλοφορήσει στη Γαλλία (μπορείτε να το δείτε εδώ). Δεν πρέπει να παραχωρήθηκε από τον Stackelberg, καθώς πουθενά δεν αναφέρεται το όνομά του, αλλά θα αντιγράφηκε από κάποιον Βρετανό χαράκτη. 

Το Penny Magazine ήταν ένα από τα πρώτα εικονογραφημένα περιοδικά για το πλατύ κοινό. Κυκλοφορούσε κάθε Σάββατο, από το 1832 ως το 1845 στο Λονδίνο από την Society for the Diffusion of Useful Knowledge, στα πλαίσια ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματός που είχε σκοπό την διάδοση «ωφελίμων γνώσεων» στις λαϊκές τάξεις. Κάλυπτε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αποσκοπώντας, με τη βοήθεια μιας πλούσιας εικονογράφησης, στην εκλαΐκευση των γνώσεων και της αισθητικής καλλιέργειας. Οι εκδότες του ήλπιζαν ότι διαδίδοντας την «υψηλή» κουλτούρα θα βοηθούσαν στην ενσωμάτωση των πιο ανήσυχων τμημάτων των «επικίνδυνων» εργατικών τάξεων. Στα πρώτα χρόνια έφτασε να έχει το, άνευ προηγουμένου εκείνη την εποχή, αναγνωστικό κοινό ενός εκατομμυρίου, με ένα τιράζ που έφτασε στις 200.000.

Έχω εντοπίσει τρεις τουλάχιστον ακόμα δημοσιεύσεις του ίδιου χαρακτικού σε ανάλογα περιοδικά της εποχής: στο γαλλικό Le magasin pittoresque, το 1834, στο γερμανικό Das PfennigMagazin, το 1835 και στην ελληνική Αποθήκη των ωφελίμων γνώσεων, το 1840 (θα τα δούμε όλα σε επόμενες δημοσιεύσεις μας). Αυτά τα περιοδικά πήραν την εικόνα από το Penny Magazine και όχι από την πρωτότυπη λιθογραφία του Stackelberg. Και στα τέσσερα περιοδικά η εικόνα γίνεται η αφορμή για τη συγγραφή ενός σχετικού άρθρου που τη συνοδεύει. Είναι ωστόσο σαφές ότι το άρθρο είναι που συνοδεύει την εικόνα και όχι το αντίθετο. Τα άρθρα που συνοδεύουν το χαρακτικό διαφέρουν στο κάθε περιοδικό, προσαρμοζόμενα αναλόγως. Στο Penny Magazine βασική πηγή είναι ο Άγγλος περιηγητής Leake, που είχε πρόσφατα κυκλοφορήσει το μεγάλο του βιβλίο για την Πελοπόννησο.

Έτσι λοιπόν, μέσα από αυτές και άλλες αντιγραφές της, η συγκεκριμένη εικόνα του Ευρώτα έγινε γνωστή σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρωπαίους αναγνώστες.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s